Türk Mutfağı Yemekleri: En Meşhur Türk Lezzetleri
Türk mutfağı yemekleri, çok eski zamanlardan beri popülerliğini tüm dünyada koruyor. Eskiden göçebe hayatı yaşayan Türkler, birçok farklı kültürle etkileşim halindeydi. Bu durum Türk mutfağının gelişmesine neden oldu. 5. yüzyıldan sonra tarım kültürünü öğrendiler. Türklerin tarihine bakıldığında yemek kültürünün çok fazla geliştiğini söyleyebiliriz.
Geleneksel Türk lezzetleri, Osmanlı Dönemi’nden itibaren başlar. Üç kıtaya yayılan Osmanlı’da birbirinden farklı gelenekler vardı. Doğal olarak bu durum, yemek kültürünün epey gelişmesine neden oldu. Biz de içeriğimizde sizin için Türk mutfak kültürü hakkında bilgi vereceğiz. Listemizde bulunan her yemeği, Adenya Hotel’in restoran ve kafesinde bulabilir, tatil yaparken bu yemeklerin tadında bakabilirsiniz.
Çorbalardan kebaba, tatlılara kadar Türk mutfağı, çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Et yemeklerinin yanı sıra sebze yemekleriyle de meşhurdur. Sizin için çok fazla sevilen Türk mutfağı yemekleri için bir liste hazırladık. Arasından mutlaka denedikleriniz vardır. Ancak daha önce tadına bakmadıysanız kesinlikle bu lezzetleri denemenizi öneriyoruz.
Izgara dendiğinde aklınıza ilk olarak et yemekleri gelebilir. Tavuk şiş, dana şiş, kuzu pirzola, yaprak döner ve çok daha fazlası. Mükemmel bir tadı olan bu yemekler, geleneksel Türk mutfağı yemekleri arasında bulunuyor. Tavuk ve kırmızı etin yanı sıra balık ızgara seçenekleri de vardır. Izgara konusunda ülkemiz, çok çeşitli lezzetlere sahiptir.
Neredeyse gittiğiniz her yerde kebap çeşidinin meşhur olduğunu duymuşsunuzdur. Evet, Türkiye yemekleri denildiğinde akla ilk kebap türleri gelir. Adana kebabı, beyti kebabı, patlıcan kebabı ve çok daha fazlası muazzam lezzetlerdir. Kırmızı et yemeği seviyorsanız, en popüler acılı Adana dürümü deneyebilirsiniz. Acının size göre olmadığını düşünüyorsanız yoğurt ve sosla servis edilen beyti kebabının tadına bakabilirsiniz.
İnce kıyılmış yufkanın içine kıyma koyulan mantı, Türk yemeklerinin vazgeçilmezidir. Anadolu’da çok eski dönemden beri sevilen mantının asıl kökeni Çin’e dayanır. Çok doyurucu ve besleyici bir yemektir. Genellikle sarımsaklı yoğurt, sos ve tereyağıyla servis edilir. Günümüzde Kayseri yöresine ait geleneksel bir lezzet olarak bilinir.
İnce bir şekilde açılan hamurun üzerine kıyma, maydanoz ve çeşitli baharatların konulmasıyla yapılan lahmacun, geleneksel Türk lezzetlerinden biridir. Dünya çapında Türk pizzası olarak bilinir. İnce ve mayasız hamurdan yapılan lahmacun, ana yemek olarak tüketilebildiği gibi aynı zamanda bir aperatiftir. Her yörede sevilen bir yemektir.
Kokoreç
Türk sokak lezzetleri denildiğinde akla ilk gelen şüphesiz kokoreçtir. Ana malzemesi kuzu bağırsağıdır. İçerisine acı pul biber, karabiber, kekik gibi çeşitli baharatlar konur. Türkiye’nin sokaklarında gezerken harika kokusuyla herkes tarafından bilinir. Farklı bir lezzeti vardır ve bu, herkesin damak zevkine uygun olarak ayarlanabilir. Genellikle tercihen kömür ateşinde pişirilen bir yiyecektir.
Türk mutfağı yemekleri arasında neredeyse herkesin parmaklarını yediği bir lezzettir. Sarmanın yanı sıra yaprak dolması adıyla da bilinir. Genel olarak özellikleri aşağıdaki gibidir:
Neredeyse her özel davetin vazgeçilmez yiyeceğidir. Yöreye göre farklılık gösterse de her haliyle muhteşem bir lezzet olduğunu söylemeliyiz.
Mersin yöresine ait olan tantuni, genellikle bir Türk sokak lezzeti olarak biliniyor. Aynı zamanda Antakya’da farklı pişirme yöntemleriyle yapılan bir yiyecektir. Genellikle iki türü vardır. Biri, sadece et içerirken diğerinde kuyruk yağı da bulunur.
Genellikle yanında pilavla ikram edilen kuru fasulye, geleneksel Türk yemeklerinin vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Bazı yörelerde içerisine et koyularak da pişiriliyor. Ancak sadece kuru fasulye kullanan yöreler de var. Sadece yemek değil aynı zamanda kuru fasulyeyle piyaz yapılabilir. İçerisine pul biber gibi çeşitli baharatlar konularak damak zevkine göre uygun hale getirilebilir.
Türk tatlıları denildiğinde ilk akla gelen baklavadır. İnce açılmış yufkanın içine ceviz veya Antep fıstığı koyulur. Genellikle yanında kaymakla servis edilir. Şerbetle tatlandırılan bu tatlı, birçok ulus tarafından benimsenmiştir. Ancak kanıtlara göre baklava bir Türk tatlısıdır. Türk kültürünün yanı sıra Orta Doğu, Güney Asya ve Balkan coğrafyasında da yer alır.
Süt, şeker ve nişastadan yapılan sütlaç, sütlü aş adıyla da bilinir. Sütlü tatlılar arasında geleneksel bir Türk tatlısıdır. Hafif tatlılar arasında bulunan sütlacın yapım şekli yöresel olarak değişiklik gösterir. Herkesin damak zevkine göre şekillendirebileceği bir tatlıdır. Üzerine tarçın ekilerek servis edilebilir.
Türk mutfağı yemekleri arasında güllaç, özellikle Ramazan ayında tüketilen bir tatlıdır. Hafif şekerli gül suyuna yufkanın batırılması ile hazırlanır. Yufkası neredeyse baklavayla aynıdır. Asıl adı güllü aş olan bu tatlı zamanla güllaç olarak isimlendirilmiştir. Bu ismi, gül suyundan yapıldığı için almıştır. Günümüzde daha çok Ramazan ayında tüketilse de Osmanlı Dönemi’nde çık sık yapılan bir tatlı çeşididir.
Bereket ve beraberliğin simgesi olan aşure içinde çok fazla malzeme vardır. Kuru incir, buğday, kuru üzüm, kuru kayısı ve daha aklınıza gelecek birçok kuru meyveden yapılabilir. Muharrem ayının 10. Gününden itibaren genellikle bu tatlı yapılır ve çevreye dağıtılır. İçerisinde vazgeçilmez olarak fasulye ve buğday bulunur. Türk kültüründe çok eski zamanlardan beri hazırlanan bir tatlıdır.
Hatay yöresine ait olan bu lezzet, tel kadayıf ve şerbetten yapılır. Eriyen tereyağı, kadayıfa iyice yedirilir. Üzerine künefe için özel olarak hazırlanan peynir konur. Ardından önceden hazırlanan şerbet tel tel didiklenen kadayıfın üzerine dökülür. Üzeri için Antep fıstığı tercih edilebilir. Aynı zamanda genellikle kaymakla birlikte servis edilir.
Türk mutfağı yemekleri listemizde ülkemizde en çok sevilen yemekleri ve tatlıları sıraladık. Bunlar arasında henüz denemedikleriniz varsa, mutlaka tatmalısınız. Adenya Hotel, tüm bu yemekleri profesyonel aşçılarıyla hazırlar. Tatil için buraya gelebileceğiniz gibi özel davet, düğün, nişan gibi organizasyonlarınızı da bu yemekleri tercih ederek yapabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
Kış Aylarının Vazgeçilmesi Salebin Faydaları Nelerdir?
Mutlaka tadılması gereken leziz Antalya yemekleri.
Tesisimiz Alanya’nın Türkler beldesine bağlı olup Alanya merkeze 22 km, Antalya merkeze ise 115 km, Antalya havalimanına 105 km, Gazipaşa havalimanına 60 km. uzaklıktadır.