Geleneksel Türk Tatlıları
Geleneksel Türk tatlıları, ünü sınırları aşmış dünya lezzetleri içerisinde yer alır. Özellikle Osmanlı döneminden beri Türk yemekleri ve tatlıları çeşitliliğinde büyük gelişme yaşanmıştır. Kusursuz görünümleri ve muhteşem kokularıyla hiçbir Türk tatlısına kayıtsız kalamazsınız. Alanya’da yer alan Adenya Hotel olarak bizler de sahip olduğumuz geniş menü ile geleneksel Türk tatlıları sunmaktayız.
Enfes lezzetler ve çeşitli içerikleri ile herkesi cezbetmektedir. Türk lezzetlerini farklı kombinasyonlarla öğleden sonra kahvesinde ya da akşam çayında tüketebilirsiniz. Eşsiz bir deneyim sunan Türk mutfağı tatlıları, Adenya Hotel farkıyla da tadabileceğiniz lezzetlerden. Otelimizde misafir olduğunuz sürece lezzetli yemeklerin tadını çıkartabilirsiniz.
Türk tatlılarının birçok tatlı çeşidi dünya çapında bilinmektedir. En meşhurları baklava ve künefe gibi tatlıların yanında sayılamayacak kadar çok tatlı çeşidimiz bulunur. Bizler de bu yazımızda öne çıkan en güzel Türk tatlılarını sizler için listeledik.
Geleneksel Türk tatlıları arasında en meşhur şüphesiz baklavadır. Köken olarak Bizans imparatorluğuna kadar uzansa da tatlısının şu anki tarifi Osmanlı döneminde şekillenmiştir. Türkiye’de geleneksel olarak baklava yufkası olarak bilinen ve tatlıya özel hazırlanan bir yufka ile yapılır. Yufkaların arasına fındık, Antep fıstığı doldurulduktan sonra fırında pişirilen baklava, üzerine şerbet dökülmesi ile son halini alır.
Sade bir hamurun gelebileceği en güzel hal olan tulumba tatlısı, basit olduğu kadar lezzetlidir. Sade bir hamurun kızartılması ardından şerbet dökülerek servis edilen tatlı, geleneksel Türk tatlıları arasında yer alır. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık olan bu tatlı, her Türk ailesi tarafından sık sık tüketilmektedir.
Sütlaç, tartışmasız Türk mutfağının en meşhur sütlü tatlısıdır. Temel malzemeleri ise süt, şeker ve pirinçtir. İçerisine vanilya, tarçın ve nar gibi malzemeler de konulabilir. 15. yüzyılda sütlü aş olarak nitelendirilen tatlı daha sonrasında İtalyan mutfağına girerek Türk usulü sütlü pirinç adı ile sunulmuştur.
Şekerpare, Türkiye’nin her yerinde herkesin severek tükettiği bir tatlıdır. Şerbet tatlısı olarak da bilinen bu nefis lezzet, kurabiye şeklindedir. Ancak yapımı kurabiye kadar basit değildir. Hazırlık aşaması bittikten sonra üzerinde fındık ve badem ile servis edilir. Tatlı ve yumuşacık formuyla herkesin severek yediği bir tatlıdır.
Basma kadayıf tatlısı, kadayıflı etimek tatlısı, kadayıflı paşa sarması, cevizli kadayıf dolması ve kadayıflı muhallebi tatlısı gibi birçok versiyon olan bu tatlı, Türk geleneksel tatlıları içinde öne çıkar. Taze kadayıfları, tereyağı ile harmanlayarak hazırlanan ve fırında pişirilen bu tatlı şerbetli tatlıların arasında yer almaktadır.
Aşure diğer tatlılardan farklı olarak dünyanın en eski tatlısı olarak nitelendirilmektedir. Nuh’un aşuresi olarak da adlandırılan bu tatlının Hz. Nuh ve ailesinin selden çıktıktan sonra gemilerinde kalan yiyecekleri birleştirmesiyle ortaya çıktığına inanılır. Çünkü nohut, fasulye gibi çeşit çeşit bakliyatı içinde barındırmaktadır.
Muhallebi, Türk mutfağı tatlıları arasında yapılan en hafif ve kolay sütlü tatlılardandır. Toz şeker, nişasta, un ve süt malzemeleri ile yapılmaktadır. Kıvam alana kadar pişirilen tatlının içerisine dilerseniz bal da katabilirsiniz. Sakızlı ve su muhallebisi gibi versiyonları da bulunmaktadır. Damak zevkine göre tercih yapabilirsiniz.
Güllaç tatlısı, özellikle Ramazan ayında tüketilmektedir. Osmanlı döneminde ortaya çıkmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlunun 1539'da sünnet edilmesinin kutlandığı bir zamana ait olan yemek kitabında geçmektedir. Türkiye'nin zengin tatlı mutfağında denenmesi gereken en hafif tatlılarından biridir.
Çok ince yufkaların tatlı gül suyu ve süte batırılarak yapılan bu tatlı narla servis edilmektedir. Aynı zamanda güllaç, baklavanın atası olarak nitelendirilmektedir.
Dünya çapında popülerliği ile öne çıkan Türk lokumu, en lezzetli geleneksel Türk tatlılarından biridir. Bu tatlı Türkiye’nin her yerinde bulunabilir. Görüntüsü ile dikkat çeken tatlı, aynı zamanda oldukça hafif ve lezzetli bir seçenektir. Nişasta, su, şeker ve bazı asitlerle hazırlanan bu nefis atıştırmalık, tatlı kurutulmuş meyveler ile daha da lezzetlendirilmektedir. Genelde Türk kahvesi ile servis edilir.
Kemalpaşa tatlısı, şekerpareye benzer bir karışımdan yapılmaktadır. Tarihi, 1920’lere dayanan tatlı, peynir tatlısı ile benzer şekilde pişmektedir. Şerbetli tatlılarımızdan olan Kemalpaşa, yumuşak geleneksel Türk tatlılarından biridir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa, milli yemekleri ve tatlılarıyla saray mutfağının gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır. Bu mutfaktan doğan lezzetlerden biri de ayva tatlısıdır. Bu tatlı, Bursa'da yaygın olan geleneksel meyve tatlılarından biridir. Ayva ile yapılan bu şerbetli tatlı, Antep fıstığı ve kaymakla servis edilir. Şerbetli olmasına rağmen çok hafif bir meyve tatlısıdır.
En sevilen Türk tatlıları arasında yer alan revani, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethi için saray aşçılarının kutlama niyetine icat ettiği bir tatlıdır. İrmik tatlısıyla hemen hemen aynı olan bu tatlıya sünger veya yoğurt tatlısı da denilmektedir. Hindistan cevizi veya Antep fıstığı ile servis edilmektedir.
Cezerye, Mersin ve Adana illerine özgü Osmanlı mutfağında yer alan havuç tatlısıdır. Havuç, Hindistan cevizi, ceviz, fındık veya Antep fıstığını tatlı, kalın bir hamur halinde birleştirilmesi ile hazırlanır. Bu birleşim bir araya geldiğinde sertleştirilir ve daha sonra küçük parçalara bölünür ya da çubuk şeker olarak paketlenir.
Künefe, Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde bulabileceğiniz bir tatlı türüdür. Geleneksel bir Ortadoğu tatlısı olmakla birlikte ülkemizde en çok Hatay şehrinde yapılmaktadır. Kadayıf, şerbet ve tuzsuz peynir ile yapılan bir tatlıdır. Maraş dondurması ve kaymakla servis edildiğinde kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzettir.
Çeşitli mutfağı ve geleneksel Türk lezzetlerini saymakla bitmez. Uzun bir geçmişe sahip her bir tatlı ayrı bir lezzete sahiptir. Adenya Hotel’de ise misafirlerimize pek çok geleneksel lezzeti tatma imkânı sunuyoruz. Tek yapmanız gereken rezervasyonunuzu tamamlamak ve sonrasında unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşamanın tadını çıkarmak!
Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
Türk mutfağı yemekleri: En meşhur Türk lezzetleri.
Geleneksel lezzet: Türk kahvaltısı.
Alkolsüz her şey dahil otel konsepti nedir?
Tesisimiz Alanya’nın Türkler beldesine bağlı olup Alanya merkeze 22 km, Antalya merkeze ise 115 km, Antalya havalimanına 105 km, Gazipaşa havalimanına 60 km. uzaklıktadır.