Her ülkenin kendine özgü bir kahvaltı kültürü vardır. Türk kahvaltısı için verilen önemse, ülkemizde bambaşka. 7 bölgeye sahip olan ülkemizin bazı şehirlerinin kahvaltısı oldukça popüler. Bunlardan bazılarını belki daha önce duymuşsunuz. Ancak hiç adını duymadıklarınız olduğuna eminiz. Siz de yöresel zenginliklerimizin bulunduğu kahvaltıları öğrenmek için yazımızı okuyun.
Genel olarak dünyada kahvaltının hayatımıza girmesi, 20. yüzyıla dayanıyor. İlk etapta kahvaltı, sabahları mideyi rahatlatmak amacıyla yapılırmış. Bunun için ekmek, peynir, çorba gibi yiyecekler tüketilirmiş. Bir süreden sonra kahvaltı ana öğün olarak hayatımıza girmiş. Zamanla kültürlere göre çeşitlilik göstermeye başlamış. Ülkemizin de zengin coğrafyasından dolayı Türk kahvaltı sofrası, yörelere göre değişiklik gösteriyor.
Türk kahvaltısı, geçmişten bugüne birçok farklı kültürün özelliklerini taşır. İçerisinde reçel, bal, kaymak gibi tatlılardan zeytin, peynirlere kadar yer verilir. Hamur işlerinin yanında şarküteri ürünleri de bulunur. Çeşitli pişirme yöntemleriyle yumurta, geleneksel bir kahvaltının olmazsa olmazıdır. Lezzetli tatlar olduğu kadar bir o kadar da doyurucudur. Türk kahvaltısının genel özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Besinler kadar Türk kahvaltılarında ortaya çıkan muhabbet ortamı da çok özeldir. Özellikle pazar günleri yapılan kahvaltı, neredeyse ailelerin birleştirici unsurudur.
Peynir, zeytin, yumurta ve çok daha fazlası… Evet, geleneksel Türk kahvaltısı içinde olmazsa olmaz gıdalar. Ancak öyle bir coğrafyaya sahibiz ki, her yörenin kendine özgü tatları vardır. Bunlar, kahvaltı sofrasında da kendini gösterir. Farklı bölgelere yolunuz düşerse, mutlaka yörenin kahvaltısını yapmanızı öneriyoruz. Şimdi size hem bölgesel hem de şehirlere göre kahvaltıların nasıl olduğunu anlatacağız. Gezinizde kahvaltı yapacaksınız yazımızı okumaya devam edin.
Öncelikle “Ege denilince ilk akla ne gelir?” diye sorsak, birçok kişi yeşillikler der. Gerçekten, Ege Bölgesi, bizi yeşillikleri konusunda bize cömertçe davranan bir yerdir. Haliyle kahvaltı sofrasında yeşillikleri olmazsa olmaz. Salatalığın biberin yanında kendine has otlarıyla adeta mükemmel bir görüntü ve lezzetin ortaya çıktığını söylememiz gerekiyor.
Tabii ki Ege’nin Türk kahvaltısı, sadece yeşil otlarla sınırlı değil. Yanında sucuk gibi şarküteri ürünleri bulunuyor. Yumurta, zeytin, peynir gibi gıdalar sofrayı süslüyor. Ayrıca aklınıza gelebilecek her türlü reçeli de Ege kahvaltısında bulmanız mümkündür. Harika lezzet, adeta yeşilden başlayıp farklı renklerle bir görsel şöleni sunuyor. Yolunuz Ege’ye düşünce bu kahvaltıdan sonra kalbiniz orada kalacak!
Az önce zeytinin Türk kahvaltısı için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. İşte, zeytinin memleketi Marmara Bölgesi’nde mükemmel zeytinler deneyeceğinizden emin olabilirsiniz. Tabii, her bölgemizde olduğu gibi peynir konusunda da oldukça geniş bir yelpazeye sahipler. Bu sofrada adeta “Yok, yok” desek yeridir.
Şarküteri ürünlerinden meyveye kadar her türlü ürünü Marmara kahvaltısında bulabilirsiniz. Hatta hamur işleri bile bu yörede sıklıkla görülür. Simit, poğaça gibi ürünleri alıp reçelle yiyebilirsiniz. Harika bir kahvaltıyı Edirne’ye Bursa’ya İstanbul’a gittiğinizde mutlaka deneyin. Bu lezzeti hayatınız boyunca unutamayacağınızdan emin olabilirsiniz.
Turunçgillerin cenneti Akdeniz’in en önemli kahvaltı gıdası, turunç reçelidir. Zeytiniyle peyniriyle domatesiyle sizi rengarenk bir sofra karşılar. Şarküteri ürünleri, Akdeniz kahvaltı sofrasında bulunur. Aynı zamanda Akdeniz kahvaltısının vazgeçilmezi ceviz reçelini denemeyi unutmayın. Bu tat, sizi alıp bambaşka diyarlara götürecek!
İç Anadolu denilince akla ilk olarak hamur işleri geliyor. Çibörek, bazlama, haşhaşlı poğaça ve çok daha fazlasını denerken diğer tatları unutmayın. Çünkü bu leziz Türk kahvaltısı için domatesinden peynirine daha çok fazla çeşit mevcut. Bazen bu sofralarda sakatatları, çemeni ve kelle paça gibi çorbaları görmeniz de muhtemel.
İşte çeşitleriyle sizi kendine hayran bırakacak bir Türk kahvaltısı daha! Etin de yerini aldığı kahvaltı sofrası epey bir zengin. Kuru cacıktan Van’ın otlu peynirine kadar masa çok kalabalık. Ayrıca Van çöreğini denemeden bu yöreden ayrılmamanızı öneriyoruz. Yolunuz, Doğu Anadolu’ya düştüğünde bu zengin kahvaltıyı mutlaka deneyin!
Hem gözünüzün hem midenizin doyacağı bir Türk kahvaltısı, Güneydoğu’da mümkün! Çeşitli lezzetlere sahip olan bu kahvaltıda neler var neler? Zahter, katmer, nohut dürüm, beyran çorbası ve daha fazlası. Tatlıyla tuzluya doyamayacağınız Güneydoğu kahvaltısı damak zevkinize hitap edecek nitelikte.
Mıhlamanın memleketi Karadeniz, size çeşitli ürünlerin olduğu bir Türk kahvaltısı sunuyor. Olmazsa olmaz yiyeceği ise mısır ekmeğidir. Bunlar dışında çok daha farklı lezzetlerin sizi beklediğini söyleyebiliriz. Turşu kavurması, kaygana ve bir sürü peynir çeşidi... Karadeniz’in hangi iline giderseniz gidin, kahvaltıda tıka basa doyacaksınız.
Evet gelelim, kahvaltısıyla ünlü şehirlerimize. Bunlardan ilk sırayı Van alıyor. Türk kahvaltısı denildiğinde eşsiz bir yeri var. Kendine özgü tatları bulunuyor. Van balı, yayık ayranı, tereyağı, otlu, örme gibi çeşitli peynirler, bu yöreye aittir. Kavut, kavurmalı veya sucuklu yumurta, lavaş, Van’ın bir diğer kahvaltı lezzetidir.
Meşhur Antep kahvaltısını daha önce duydunuz mu? Mutfağının çok lezzetli olduğu bu güzide ilimiz, kahvaltısıyla da sizi büyüleyecek niteliktedir. Peynirler, zeytinler, reçeller, bal ve kaymak bu sofranın vazgeçilmezidir. Tabii, Antep’in meşhur yiyeceklerini görebilirsiniz. Özellikle katmer ve beyran çorbası harika bir kahvaltı öğünüdür.
Karadeniz kahvaltısını en iyi şekilde yapacağınız şehirlerden biri şüphesiz Trabzon’dur. Kuymağından turşu kavurmasına kadar her ürünü, bu sofrada görebilirsiniz. Bir de pidesi meşhurdur. Eğer kahvaltıda pide varsa, yanında sadece çay içmeniz bile yeter. Diğer lezzetlerin tadına bakmayı unutayım demeyin!
Bir gün yolunuz bu bölgelere düşerse, mutlaka kahvaltınızı yapmadan geçmeyin. Her ilimizin kendine özel lezzetleri ve güzellikleri mevcuttur. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı yapın ve ardından güzellikleri görmeye gidin. Alanya’ya geldiğiniz zaman Adenya Hotel’de geleneksel Türk kahvaltısının özel lezzetlerini tatmanız mümkün.Sizler için en iyi Türk kahvaltısını Akdeniz’in manzarası eşliğinde sunuyoruz. Emin olun, gittiğiniz her yerde kahvaltının size sağladığı enerjiyle kendinizi mükemmel hissedersiniz. Böyle güzel bir coğrafyanın kahvaltılarıyla güne harika başlayacaksınız!
Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
Türkiye'de görülmesi gereken antik kentler
Alanya gezi rehberi.
Türk mutfağı yemekleri: En meşhur Türk lezzetleri.
Alkolsüz her şey dahil otel konsepti nedir?
Tesisimiz Alanya’nın Türkler beldesine bağlı olup Alanya merkeze 22 km, Antalya merkeze ise 115 km, Antalya havalimanına 105 km, Gazipaşa havalimanına 60 km. uzaklıktadır.