Osmanlı döneminin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan Ramazan şerbeti, günümüzde de sofraların baş tacı olmaya devam ediyor. Birçok meyve ile hazırlanabilen bu leziz içecek, Arapça şarbat sözcüğünden Türkçeye şerbet şeklinde geçmiştir. Sarayın en seçkin ikramlarından biri olarak kabul edilen Ramazan şerbeti ise oruç tutulan günlerde susuzluğu gideren nefis tadıyla bu hayırlı ayda sofralara eşlik eder.
Lezzeti yanında Ramazan şerbeti faydaları ile de dikkat çeker. Vücuda en iyi şekilde sıvı takviyesi yapılmasına yardımcı olan bu içecek, aynı zamanda oruç tutmayı kolaylaştırır. Sahurda, iftarda ya da Ramazan dışında her zaman tüketilebilen şerbetler, serinlettiği gibi vücudun daha iyi çalışmasına da yardım eder. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller ise bağışıklık sistemini güçlendirir.
Antalya’nın en çok tercih edilen konaklama tesislerinden biri olan Adenya Otel olarak bizler de bu nefis lezzetin tarifini sizin için araştırdık. Hazırsanız, detaylara geçelim.
Ramazan sofralarını şerbetle zenginleştirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri “Ramazan şerbeti nasıl yapılır?” sorusu olur. Bu nefis şerbetin yapımı, çoğu kişi tarafından zor sanılsa da aslında çok kolaydır. Dışarıda satılan şerbetlerin içinde katkı maddeleri ve sağlığa zararlı birçok bileşen bulunur. Evde yapılan Ramazan şerbeti en sağlıklı seçimdir.
Türk ve Osmanlı mutfağının en sevilen ve lezzetli içeceklerinden biri olan şerbetler, Ramazan ayına özel olarak da yemek kültürümüzde her zaman kendisine yer bulur. Ramazan şerbeti faydaları göz önüne aldığında bu içecek tarifi tam bir vitamin deposudur. Bu leziz şerbet için gerekli olan malzemeler ve yapılışı şu şekildedir:
Osmanlı Ramazan şerbeti yapmak için ilk önce bir tencereye su konur. Tencerenin içerisine tarçın, zencefil ve karanfil ilave edilerek su kaynamaya bırakılır. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra içerisine toz şeker, doğranmış kırmızı erik ve kırmızı üzüm eklenir. 30 dakika kısık ateşte erikler ve üzümler yumuşayana kadar tutulur. Sürenin sonunda tencere ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ince bir süzgeçten geçirilerek içime hazır hale gelir.
Kızılcık şerbeti, Ramazan şerbetleri çeşitleri içerisinde en sevilenlerden biridir. Hafif ve içmeye doyulmayan tadıyla oruç tutulan günlerde en iyi içecek seçeneğidir. Kızılcık meyvesi insan sağlığına en yararlı meyvelerden biri olup şerbeti de şifa doludur. Yapılışı ve malzemeleri ise şunlardır:
Yapımı hayli kolay olan Ramazan şerbetlerinden biri olan bu tarifi yapmak için öncelikle bütün malzemeler bir tencereye alınır. Su kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak kızılcıklar yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Süzülerek servis edilir. Şayet kıvamı çok koyu olursa, içerisine arzu edilen miktarda soğuk ilavesi yapılabilir.
En sağlıklı şerbetlerden biri olan vişne şerbeti, aynı zamanda yapımı en kolay tariflerden biridir. Bu içimi harika olan Ramazan şerbeti için gerekli olan malzemeler ve tarifi ise şu şekildedir:
Yaz ya da kış aylarında vişne şerbetini yapmak için ilk olarak vişneler taze ise iyicene yıkanarak çekirdekleri çıkarılır. Bir tencereye su ilave edilerek vişneler ve şeker içine ilave edilir. Su kaynadıktan sonra tencereye karanfil, tarçın, limon suyu ve toz şeker konur. Ocağın altı kısılarak vişneler yumuşayana kadar kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınarak soğutulur, süzülür ve servis edilir.
Lezzetli bir aromaya sahip üzüm şerbeti, en şifalı içeceklerden biridir. Sahur ya da iftar sofralarına çok yakışan bu Ramazan şerbetini yapmak için şunlar gereklidir:
Üzüm şerbetini yapmak için bir tencereye üzümler iyicene yıkanarak, konur. Üzerine su ilave edilir. Limon suyu, zencefil, toz şeker ve çubuk tarçın su kaynadıktan sonra tencereye eklenir. Ocağın altı kısılır ve üzümler yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan alınarak soğutulur ve süzülür. Bu harika Ramazan şerbeti siyah ve yeşil üzüm karıştırılarak da yapılabilir.
Osmanlı mutfağına ait olan demirhindi şerbeti, en ideal Ramazan şerbetlerinden biridir. Aktarlarda satılan demirhindi bitkisi ile yapılan bu şerbetin tatlandırması için hem bal hem de toz şeker kullanılabilir. Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği şerbet olan bu içeceği yapmak için gerekli olan malzemeler ise şunlardır:
Bu nefis Ramazan şerbeti için öncelikle aktardan satın alınan demirhindi, bir gece önceden bir suyla birlikte bir tencereye konularak bekletilir. Ertesi günü tencere ocağa alınır. Kaynadıktan sonra bütün malzemeler ve toz şeker tencereye ilave edilir. Kısık ateşte 1 saate yakın kaynatılır. Sürenin sonunda süzülerek servis edilir. Şayet toz şeker yerine bal tercih edilecekse, ocaktan aldıktan sonra ilave edilip karıştırılmalıdır.
Oruç tutanların Ramazan ayında en sevdiği meyvelerden biri olan karpuz, şerbeti ile de meşhurdur. Karpuz şerbetini yapmak için gerekli olanlar ise şu şekilde sıralanır:
Karpuz şerbeti pişirilmeden yapılan, yapımı çok kolay bir içecektir. Yapımı için öncelikle karpuz dilimlenir. Daha sonra doğranan karpuzlar rondodan geçirilir. Çekirdekleri bir süzgeçle süzülerek alınır. İçerisine arzu edilen miktarda toz şeker, nane yaprakları ve limon suyu ilave edilerek bir blenderle karıştırılır. Blenderden geçirdikten sonra bir kaba alınır, içerisine meyveli gazoz ya da soda ilave edilerek karıştırılır. Soğutulduktan sonra bir bardağa konularak, içerisine buz ilave edilir.
Adenya Hotel olarak sizler için özenle hazırladığımız bu harika Ramazan şerbetleri çeşitleri, hotelimizde de usta aşçılarımız tarafından yapılır. Sizlere en konforlu muhafazakar tatil hizmeti veren hotelimiz için sitemizden hemen rezervasyon yaptırabilir, unutulmayacak bir tatil geçirebilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
Ramazan Bayramı tatilinde ailenizle güvenle tatil yapın.
Otel rezervasyonunda nelere dikkat edilmeli?
Hamamın faydaları nelerdir? Zararları var mıdır?
Tesisimiz Alanya’nın Türkler beldesine bağlı olup Alanya merkeze 22 km, Antalya merkeze ise 115 km, Antalya havalimanına 105 km, Gazipaşa havalimanına 60 km. uzaklıktadır.