Ramazan ayı, manevi atmosferi ve bereketiyle her yıl milyonlarca insan tarafından büyük bir coşkuyla karşılanır. Oruç tutmak, bu ayın en mühim ibadetlerinden biridir. Bedenimizi ve ruhumuzu beslemek hem manevi hazzı artırmak hem de sağlıklı bir şekilde bu ayı tamamlamak için büyük önem taşır. Bu doğrultuda sahur menüsü, gün boyu tok kalabilme ve enerjimizi koruma noktasında kritik bir rol oynar. Yanlış yiyeceklerle yapılan sahur, açlık hissini tetikleyebilir, yorgunluk ve halsizlik yaratabilir, hatta bazı sağlık problemlerine yol açabilir.
Ramazan ayında gün doğumundan önce yapılan sahur, açlık yaşamamak ve gün boyu enerjik hissetmek adına önemlidir. Doğru besinlerle hazırlanan bir menü uzun süre tokluk hissi vererek açlık hissini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Aynı zamanda gerekli besinleri sağlayarak enerji seviyesini korumaya katkıda bulunur. Sahur menüsü hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
Yeniden Uykuya Geçişi Kolaylaştırma: Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Sindirimi kolay besinler tercih etmek, kolay şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Tokluk Hissi: Protein, lif ve karbonhidrat içeren besinler tercih etmek önemlidir. Böylece daha uzun süre tok kalırsınız. Gün içinde açlık hissini kontrol altında tutmanıza da yardımcı olur.
Tuz Dengesi: Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmemek gerekir. Tuz, gün içinde susama hissini artırır ve su kaybına neden olur.
Yeterli Sıvı Tüketimi: Sahurda bol su içmek gerekir. Su, gün boyunca susuz kalmayı önler ve metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sağlar. Bitki çayları ve ayran da sıvı ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir.
Besin Öğelerinin Eşit Alınımı: Menü; dengeli bir şekilde dağılan besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca vitamin ve mineral alımını da desteklenmelidir.
Pratiklik: Sahur erken saatlere denk gelir. Bu nedenle, menüyü hazırlarken pratik ve kolay hazırlanabilen besinler tercih edilmelidir.
Sahur menüsü hazırlarken bu noktalara dikkat ederek gün boyu tok ve enerjik kalabilir, Ramazan ayını en verimli şekilde geçirebilirsiniz.
Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluğa karşı dayanıklılık için iyi bir sahur menüsü hazırlayabilmek büyük önem taşır. Yapacağınız besleyici seçimler, gün boyunca zinde ve tok kalmanıza yardımcı olurlar. Tüketilmesi önerilen gıdalardan bazıları şu şekildedir:
Karbonhidratlar: Ekmek (tercihen tam tahıllı), makarna veya börek gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Bu besinler daha uzun süre tok tutarlar.
Proteinler: Peynir, yumurta, yoğurt, kıyma gibi gıdalar tüketmek protein ihtiyacınızı karşılar. Makarnaya veya böreğe protein kaynağı eklemek menüyü zenginleştirir.
Sebzeler: Domates ve salatalık vitamin ve mineral açısından zengindir. Sahurda mutlaka yer almalılardır.
Sıvı Desteği: Bol su tüketilmelidir. Bunun yanında, ayran, şekersiz komposto, bitki çayı ve hafif çorbalar da sıvı ihtiyacını karşılar.
Yukarıda belirttiğimiz besinler sadece birer örneklerdir. Altında yatan amaç vücudumuzun ihtiyaçları doğrultusunda genel dengeyi korumaktır. Karbonhidrat ve protein dengesini ayarlayıp yeteri kadar sıvı tükettikten sonra, kişisel ihtiyaçlarınıza ve zevkinize göre farklı besinleri de sahurda tüketebilirsiniz.
Ramazan ayında gün içerisindeki açlık ve bitkinlik hissini ortadan kaldırmak için sahurda yediklerimize dikkat etmemiz gerekir. Fakat yoğun tempoda pratik ve besleyici menüler hazırlamak her zaman kolay olmaz. Aşağıda hem lezzetli hem de doyurucu pratik sahur menüsü için öneriler bulabilirsiniz:
Yemek Menüsü
Tercihe göre sebze ya da mercimek çorbası
1-2 dilim ekmek (Tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.)
Kıymalı makarna
Yoğurt
Domates-salatalık
Şekersiz komposto
Su
Kahvaltı Menüsü
Çay
Çavdar ya da tam buğday ekmeği (2-3 dilim)
Az yağlı, tercihen tuzsuz peynir
Haşlanmış yumurta (1-2 adet)
Domates, salatalık, isteğe göre maydanoz yada farklı yeşillikler
Biraz ceviz
Su
Yukarıdakiler gibi sağlıklı ve besleyici bir sahur menüsü ile sizler de Ramazan ayını zinde ve enerjik bir şekilde geçirebilirsiniz.
Tesisimiz Alanya’nın Türkler beldesine bağlı olup Alanya merkeze 22 km, Antalya merkeze ise 115 km, Antalya havalimanına 105 km, Gazipaşa havalimanına 60 km. uzaklıktadır.